Paušalni porez za obrt 2017.

Paušalni porez za obrt 2017. Što je glavna novost ?

Paušalno oporezivanje je način oporezivanja pretpostavljenog dohotka i dostupno je samo obrtnicima, a poduzećima nije. Nakon otvaranja obrta potrebno je u roku osam dana zatražiti takav sustav oporezivanja u nadležnoj poreznoj ispostavi. Postupak samog otvaranja obrta je isti za sve obrte i odvojen je od načina oporezivanja. Tko to propusti zatražiti, morat će voditi poslovne knjige i plaćat će porez na utvrđeni dohodak. Oni obrtnici koji su već poslovali od lani i vodili poslovne knjige, pa su poželjeli od ove godine paušalno oporezivanje, trebali su do 15. siječnja 2017. predati zahtjeve popraćene dokumentacijom koju su im trebali pripremiti njihovi knjigovođe. Paušalni porez za obrt 2017. godine donosi važne izmjene.

Iako su do sada djelatnosti ugostiteljstva i trgovine bile izuzete od ove mogućnosti, sada je i tim djelatnostima dopušteno paušalno oporezivanje. Također, sada obrti s izdvojenim pogonima mogu biti paušalno oporezovani. Jedini uvjet koji je preostao da primici ne smiju biti veći od praga za ulazak u sustav PDV-a, a to je ove godine i dalje 230.000,00 kn. Osim dosadašnja tri razreda, sada je uveden i četvrti, koji obuhvaća primitke od 149.501,00 kn do 230.000,00 kn. Razredi zapravo određuju visinu poreza koju obrtnik plaća, a to je redom:
– razred s primicima do 85.000,00 kn: 1.530,00 kn poreza godišnje
– razred s primicima od 85.001,00 do 115.000,00 kn: 2.070,00 kn poreza godišnje
– razred s primicima od 115.001,00 do 149.000,00 kn: 2.691,00 kn poreza godišnje
– razred s primicima od 149.001,00 do 230.000,00 kn: 4.140,00 kn poreza godišnje

Porez se plaća u četiri tromjesečna obroka. Osim poreza, paušalno oporezovani obrtnik dužan je plaćati i doprinose, ali u iznosima nižim od onih što ga plaćaju obrtnici koji vode poslovne knjige. Radi se o svoti od 1.151,57 kn mjesečno. Ovako oporezovani obrtnici koji su istovremeno negdje i zaposleni, plaćaju još manje iznose doprinosa: od 2.231,00 kn za I. razred do 6.037,00 za IV. razred, godišnje. Obrtnici plaćaju i
obvezni komorski doprinos od 44,00 kn mjesečno, a članarine turističkoj zajednici plaćaju ako je njihova djelatnost na popisu obveznika.

Bez obzira na možebitne poteškoće i gubitke, navedene obaveze redovno dospijevaju i moraju se platiti. Oni koji vode poslovne knjige nemaju tih problema, jer na gubitak se ne plaća porez. Činjenica da ste u takvom sustavu oporezivanja ne oslobađa vas poštivanja ostalih propisa koji uređuju djelatnost kojom se bavite. Trgovci i ugostitelji, primjerice, imaju cijeli niz propisa koje moraju poštivati i evidencija koje moraju voditi.
Nadalje, porez na dodanu vrijednost je drugi sustav oporezivanja i vrlo često su i paušalno oporezovani obveznici plaćanja tog poreza na usluge koje steknu iz inozemstva. Kao i do sada, paušalno oporezovani mogu imati zaposlenike, u kojem slučaju su obveznici primjene svih radnopravnih propisa.

Poslovni račun ovih obrtnika dostupan je za njihove privatne ovrhe, kao i ostalim obrtnicima. Do kraja lipnja ove godine ovi obrtnici mogu izdavati račune iz bloka kojeg su ovjerili na poreznoj upravi i ti se računi smatraju fiskaliziranima. Od početka srpnja morat će provoditi postupak fiskalizacije izdavanja računa putem naplatnih uređaja u skladu s posebnim propisom. Iako podrobnija objašnjenja tek očekujemo, za pretpostaviti je da će sve račune trebati fiskalizirati izravnom vezom s poreznom upravom, jer to je jedini način da doista budu kontrolirani iznosi njihovih prometa.Od obveznih evidencija za potrebe poreza na dohodak, ovi obrtnici vode samo knjigu prometa, u koju upisuju sve svoje naplaćene račune – bez obzira na način naplate. Po isteku godine, iz te knjige deriviraju podatke u obrazac PO–SD.

Pravila koja se primjenjuju u slučaju prelaska limita u tijeku godine su ista kao i prije. Ova 2017. godina će biti specifična po tome što će biti slučajeva kada će obrtnik prijeći limit i morati izaći iz paušalnog oporezivanja, a da će od 2018. ponovo moći zatražiti takvo oporezivanje, ako ove godine ipak ne prijeđe 300.000,00 kn primitaka. Naime, već je poznato da će to biti novi limit za ulazak u sustav PDV–a.

Izvor: Makora
Autor: Zorana Mavričić – Korošec

Komentari su isključeni.

Pogoni WordPress.com.

Gore ↑